Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Οι πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά παίρνουν τη διαχείριση απορριμμάτων στα χέρια τους και αυτοί που θέλουν να σπάσουν το μισογεμάτο ποτήρι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Πρωτοβουλίας πολιτών για την κοινωνική και δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά

¨Οι πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά παίρνουν τη διαχείριση απορριμμάτων στα χέρια τους και αυτοί που θέλουν να σπάσουν το μισογεμάτο ποτήρι ¨

Η «Πρωτοβουλία πολιτών για την κοινωνική και δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά», την οποία συγκρότησαν πολίτες, που συναντήθηκαν σε κοινούς αγώνες για τα περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ζητήματα της περιοχής μας, απηύθυνε κάλεσμα για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί οι πολίτες «από τα κάτω», έναν κοινωνικό μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό διαχείρισης των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ) στο δήμο μας, με σκοπό να εφαρμόσουμε στην πράξη μια διαχείριση των ΑΣΑ ολοκληρωμένη, αποκεντρωμένη και με κοινωνικά δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Ένα συνεταιρισμό (και ΟΧΙ προφανώς ΚΟΙΝΣΕΠ), που θα συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι πολίτες του δήμου μας (ένα άτομο – μία ψήφος), ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που θα διασφαλίζει την κοινωνική και  δημόσια διαχείριση των ΑΣΑ,  διώχνοντας μακριά τα φαντάσματα της αδιαφάνειας και των μεγάλων συμφερόντων.
Έχει στόχο να βοηθήσει εμάς τους ίδιους (τους Δημότες – το Δήμο) στο μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με τη  συμμετοχή των πολιτών, η οποία δε θα  εξαντλείται στην υποστήριξη και μόνο πρακτικών, συμβατών με το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης,  αλλά να πάρουν και χαρακτήρα πιο ενεργητικής και πιο άμεσης συμμετοχής των πολιτών (γονιών, εκπαιδευτικών, εργατών, επαγγελματιών, υπαλλήλων του Δήμου κλπ.), μέσα από μια ποικιλία συλλογικών δράσεων.
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι πολίτες συμμετέχοντας μαζικά στην πρώτη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2015 στη Σταυρούπολη, στο Δήμο Παύλου Μελά,  με κεντρικό σύνθημα «Η διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Παύλου Μελά στα χέρια των πολιτών!». Το γεγονός έτυχε ευρείας αποδοχής πέρα από τα γεωγραφικά όρια του δήμου μας και της Θεσσαλονίκης, με δεκάδες δημοσιεύματα και μηνύματα υποστήριξης.
Η πρωτοβουλία αυτή για κοινωνική και δημόσια διαχείριση των ΑΣΑ έγινε στην πλέον κατάλληλη συγκυρία. Ο Δήμος Παύλου Μελά δήλωσε τη βούλησή του να συνεργαστεί με τους συνεταιρισμένους πολίτες για την ορθή διαχείριση των ΑΣΑ. Το ίδιο ακριβώς διατυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της παρούσας κυβέρνησης και στις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν μη-κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην ορθή διαχείριση των ΑΣΑ.
Φυσικά, με την κοινωνική και δημόσια διαχείριση των ΑΣΑ από τους ίδιους τους πολίτες, υπάρχουν και οι δυσαρεστημένες μειοψηφίες: οι κερδοσκόποι που βλέπουν ότι θα χάσουν τα κέρδη τους αφού αυτά θα περάσουν στους πολίτες και οι γραφειοκράτες, που βλέπουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν και να καπελώσουν μια τέτοια μαζική κοινωνική διαδικασία.


Μια γραφειοκρατική μειοψηφία, προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να διαλύσει την πρώτη συγκέντρωση πολιτών με κραυγές και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και βρέθηκε απομονωμένη τόσο από τους παρευρισκόμενους πολίτες, όσο και από πολιτικούς ομοϊδεάτες τους. Κάποιοι από αυτούς προχώρησαν στο επόμενο βήμα και θέλησαν να σπάσουν το μισογεμάτο ποτήρι της ελπίδας, με τη δημοσιοποίηση ασύστολων ψεμάτων και συκοφαντιών.
Αυτό μας προβλημάτισε. Είναι αμαθείς; Είναι συκοφάντες; Ή κάτι άλλο;
Σε σχετική ανακοίνωση της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά» που μας εξέπληξε αρνητικά, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
·                     «κατέστη σαφές στην εκδήλωση η πρόθεση της Πρωτοβουλίας να προχωρήσει στη σύσταση ΚΟΙΝΣΕΠ». Που το είδαν αυτό; Αγνοούν τη διαφορά μιας ΚΟΙΝΣΕΠ μερικών ατόμων με έναν μαζικό κοινωνικό μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό όλων των πολιτών του δήμου; Είναι αδιάβαστοι ή συκοφάντες;
·                     «το πέρασμα μέρους ή του συνόλου αυτής της διαχείρισης στην οποιαδήποτε επιχείρηση, είτε Κοινωνικής Συνεταιριστικής είτε άλλης μορφής, ανοίγει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού». Που είδαν την επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής; Ονομάζουν ιδιωτικοποίηση, το πέρασμα της διαχείρισης των ΑΣΑ στα χέρια των πολιτών με κοινωνικό μη-κερδοσκοπικό συνεταιρισμό όλων των πολιτών του δήμου, που δεν μπορεί με κανένα τρόπο και ποτέ να ιδιωτικοποιηθεί (αφού ισχύει ένα άτομο – μία ψήφος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων); Τόσο πολύ φοβούνται τους πολίτες και τις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων από συνελεύσεις των πολιτών;
·                     Αφού αποφανθούν για τη «δεξιών και νεοφιλελεύθερων απόψεων Διοίκηση του Δήμου» στη συνέχεια ισχυρίζονται ότι η κοινωνική διαχείριση «αποστερεί πόρους και δυνατότητες που θα μπορούσε να αποκομίσει ο Δήμος προς το συμφέρον του συνόλου των δημοτών». Προτείνουν δηλαδή, ο «δεξιός και νεοφιλελεύθερος Δήμος» να πάρει όλα τα έσοδα της διαχείρισης των ΑΣΑ για να τα διαθέσει προς το συμφέρον των δημοτών. Ο «δεξιός και νεοφιλελεύθερος Δήμος» θα το κάνει αυτό; Έχουν καμιά συναίσθηση του τι προτείνουν; Βρίσκονται σε πλήρη ιδεολογική και πολιτική σύγχυση;
·                     Οι χαρακτηρισμοί «αφελείς», «επιτήδειοι» και «με προσωπικές φιλοδοξίες» προς τα μέλη της Πρωτοβουλίας είναι πολλαπλά απαράδεκτοι, απευθυνόμενοι σε συμπολίτες που είναι γνωστοί για το παρελθόν δράσης τους στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα της περιοχής, οι οποίοι στην προκειμένη παρουσιάζουν μια ιδέα και ζητούν χωρίς περιορισμούς συμμετοχή και συνεργασία για να συνδιαμορφωθεί μία λύση από όλους τους πολίτες.
·                     Και τέλος αναρωτιούνται: «αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου για τον κρίσιμο τομέα της Διαχείρισης ΑΣΑ;» Ναι, αυτή είναι. Και είναι του Υπουργείου και της κυβέρνησης (δείτε στο τέλος το νέο ΕΔΣΑ) και της Περιφερειάρχη Αττικής και όλων των αντίστοιχων κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
                Τους καλούμε λοιπόν να ανακαλέσουν για τις συκοφαντικές αναφορές που περιείχε η ανακοίνωσή τους, την οποία ατυχώς υιοθέτησε και το ΜΕΤΑ - ΟΤΑ,  χωρίς καν να γνωρίζει τι ειπώθηκε εκ μέρους μας. Θεωρούμε ότι η ανακοίνωση συντάχθηκε εξαιτίας ατυχής ερμηνείας μιας μειοψηφίας της παράταξης και δεν εκφράζει το σύνολό της.
Ας ελπίσουμε ότι οφειλόταν στην αμάθεια τους και στον παρορμητισμό για κάτι άγνωστο προς αυτούς. Απλά αν δεν γνωρίζεις, δεν επιτίθεσαι, δεν σπας το ποτήρι και την ελπίδα.
Και μια αφιέρωση στους ακροβάτες γραφειοκράτες:
«Ο σβέλτος ακροβάτης αποτυγχάνει να αντιληφθεί ότι το μόνο "υποκείμενο" που αξίζει τον ρόλο του διευθυντή της ιστορίας, είναι το συλλογικό "Εγώ"».
Σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης της Πρωτοβουλίας για να ξεκινήσει η δράση της και να συνδιαμορφώσουμε το καταστατικό του συνεταιρισμού.

Μάθε περισσότερα για την Πρωτοβουλία:
Facebook :    Πρωτοβουλία για την Διαχείριση Απορριμμάτων

Και το νέο ΕΔΣΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) : http://www.opengov.gr/minenv/wpcontent/uploads/downloads/2015/06/paragogikhsanasygkrothsh.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου