Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Απάντηση στο Δήμο Λαγκαδά από τους "Φίλους της Γης"

Δελτίο Τύπου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου "Φίλοι της Γης"
Το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Λαγκαδά , είναι αλήθεια ότι το περιμέναμε πολύ καιρό – από τότε που ο ΧΥΤΑ εντάχθηκε στα όρια του Δήμου – αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο, δεδομένου ότι ο Δήμος γνωρίζει πολύ καλά και αυτά που γίνονται και , κυρίως , αυτά που δεν γίνονται  στον χώρο, και τις επιπτώσεις τους για τους Δημότες του.
   Περιμέναμε όμως ένα δελτίο τύπου με ουσία και περιεχόμενο , όταν μάλιστα συντάσσεται από  τους δύο  κατ” εξοχήν  αρμόδιους  Αντιδημάρχους , που να επικεντρώνεται  στα προβλήματα από  την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ , να προβαίνει  σε προτάσεις  ή  υποδείξεις  ή , έστω , σε καταγγελίες προς  τις αρμόδιες  υπηρεσίες , σε  ασφαλιστικά μέτρα κλπ , και  όχι  να ιστορεί το χρονικό μιας περιοδείας στα χωράφια της Κριθιάς που απέδωσε συμπεράσματα επί της αυτοψίας που έκαναν στα περιττώματα των πτηνών.
    Το δελτίο τύπου βάλει  έμμεσα εναντίον των επαγγελματιών και των αγροτών της περιοχής , αντί να στρέφεται  κατά  του ΟΤΑ και  του ΦΟΣΔΑ αλλά , βεβαίως , οι πρώτοι  δεν δίνουν αντισταθμιστικά.
   Η μυρωδιά που υπήρχε την συγκεκριμένη  Κυριακή 05/08 μπορεί να ήταν και από τα χωράφια των αγροτών της Κριθιάς, αλλά για μία μέρα. Η μυρωδιά από το ΧΥΤΑ έρχεται κάθε μέρα.
   Η δυσοσμία στην  Άσσηρο είναι εδώ και μήνες και  ήδη το έχουμε καταγγείλει στο Δήμο και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πολύ απλά τους θερινούς μήνες έγινε πιο αισθητή σε όλους μας.


   Αρκεί μια επίσκεψη των κύριων αντιδημάρχων ένα βράδυ στην Άσσηρο , τόσες φορές τους καλέσαμε , την ώρα που βρωμάει το χωριό , για να το διαπιστώσουν.
   Άλλωστε το ότι υπάρχει πρόβλημα στο ΧΥΤΑ μας το είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του  ΦΟΣΔΑ κ. Γεράνης και το πιστοποιεί  η απόφαση του ΦΟΣΔΑ στις 07/08/2013, στην οποία αποφασίζεται η μίσθωση τεσσάρων βυτιοφόρων για τρεις μήνες, δαπάνης  206.640  ευρώ , για την μεταφορά των στραγγισμάτων από το ΧΥΤΑ προς τον βιολογικό της Θεσσαλονίκης  ,  με δώδεκα δρομολόγια  που θα γίνονται  κάθε μέρα για να μεταφέρουν  τους 180 τόνους στραγγισμάτων, όλα αυτά που σήμερα – αλλά και  τόσο καιρό ήδη – χύνονται καθημερινά στο περιβάλλοντα χώρο και εισχωρούν στον  υδροφόρο ορίζοντα (βλέπε σχετική απόφαση ΦΟΣΔΑ 07/08/2013 :  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛΩΕΟΡΘΦ-ΑΩΖ).
   Ο Δήμος όμως επιμένει ότι η μυρωδιά είναι από τα περιττώματα των πτηνών ! Ο τέλειος παραλογισμός ή πως αλλιώς …. 
   Εκτός εάν νομίζουν ότι , με  το ΧΥΤΑ πάνω  από  το κεφάλι μας , έχουν καεί  τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και οι αισθήσεις μας και δεν καταλαβαίνουμε ούτε από πού φυσάει ο άνεμος , ούτε ξεχωρίζουμε την μυρωδιά της κουτσουλιάς από την μυρωδιά του σκουπιδιού.
   Λοιπόν , ο ΧΥΤΑ βρισκεται στα Β.Α. της Ασσήρου και  η μυρωδιά πνίγει το χωριό όταν φυσάει απο κει ο άνεμος και όχι από την Κριθιά , που βρίσκεται δυτικά. Από καταβολής κόσμου τα σημεία του ορίζοντα είναι στο ίδιο μέρος…
   Δεν είναι τόσο η αίσθηση της κακοσμίας που μας ανησυχεί , αλλά κυρίως αυτό που την προκαλεί και οι συνέπειες  που έχει στην υγεία μας. Δεν συμμεριζόμαστε καθόλου  την χαρά του κ. Γεράνη  ο οποίος  μας είπε ότι , σε σχέση με άλλους ΧΥΤΑ είμαστε πολύ καλά , δηλαδή το έργο λειτουργεί  όχι  με περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας , αλλά  με  συγκριτικούς – και μη χειρότερα.  Ας πάνε να τα πούν αυτά και στην Ε.Ε. που πλήρωσε το 75% της κατασκευής του.
   Μπορούμε να φανταστούμε μετά από αυτά ΤΙ  ΑΓΩΝΕΣ  θα κάνει ο Δήμος  για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ( καύσης ) ή όπως αλλιώς  την ονομάσουν για να είναι πιο εύηχη ( π.χ. μηχανικής διαλογής ) , την οποία  προγραμματίζουν να κάνουν στον χώρο του ΧΥΤΑ ! Δεν είναι δα και δύσκολο !
   Αν έχει και  αντισταθμιστικά , τότε οι αγώνες του θα γίνουν  για να κατασκευαστεί  η μονάδα κι όχι για να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής  με ένα  επιπλέον “υποδειγματικό”  έργο που θα λειτουργεί με τους ίδιους αυστηρότατους συγκριτικούς  όρους ….
   Καλούμε τους κατοίκους του Λαγκαδά να μην εφησυχάζουν πιστεύοντας ότι είναι μακριά απ΄αυτούς το πρόβλημα , δεν μιλάμε για τα δάση του Αμαζόνιου ούτε για τις πυρηνικές δοκιμές που γίνονται στον Ειρηνικό, το πρόβλημα είναι δίπλα τους και σε λίγο θα είναι μέσα στα σπίτια τους , στον αέρα που θα αναπνέουν και στο νερό θα πίνουν ! Καιρός να αντιδράσουν , δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος !
Αν επιτρέψουμε  να συνεχιστεί  αυτό το έγκλημα που γίνεται , αλλά και αυτό που ετοιμάζεται να γίνει με την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων – ή όπως αλλιώς την βαφτίσουν – τότε είναι αλήθεια ότι  δεν θα μυρίζουμε  τίποτα  μιας και  η μόλυνση θα είναι άοσμη , θα είμαστε όμως άξιοι της μοίρας μας , αλλά και δολοφόνοι των ίδιων των παιδιών μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου