Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω …

Ανακοίνωση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ
(Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής) 

Το τριήμερο 12-14/2/2015, η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ οργάνωσαν διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Νομίζουμε ότι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία να αποσαφηνιστεί η πολιτική των οργανωτών του συνεδρίου, σε κρίσιμα ζητήματα. Από την άλλη, μια σειρά από παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, που έγιναν, επανέφεραν ανησυχίες και επιφυλάξεις.

Η λογική της συγκεντρωτικής διαχείρισης και της καύσης, που αποδομήθηκε πλήρως το προηγούμενο διάστημα, ξαναβρήκε βήμα έκφρασης. Ξανακούστηκε, από επίσημα χείλη, ότι δεν ενοχοποιείται καμία τεχνολογία και ότι στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, τύπου ΕΜΑΚ. Οι βασικοί άξονες, τα μέσα και το χρονοδιάγραμμα της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ δεν προσδιορίστηκαν. Αξιολόγηση των μέχρι τώρα σχεδίων των δήμων δεν έγινε. Τα τεχνικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης παραπέμφθηκαν στο προσεχές μέλλον. Η αδιαφανής και προβληματική λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων έμεινε στο απυρόβλητο. Δεν έγινε καμία νύξη για τα υγειονομικά απόβλητα, σε μια περιφέρεια που συγκεντρώνει πάνω από το 60% της συνολικής ιατρικής δραστηριότητας.



Αυτό για το οποίο είμαστε πεισμένοι και θέλουμε να το επαναλάβουμε είναι πως, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι βασικές προτεραιότητες εστιάζονται στα εξής ζητήματα:
Αποσαφήνιση, δημόσια διατύπωση και υιοθέτηση από τα αρμόδια όργανα (περιφερειακό συμβούλιο, περιφερειακή ένωση δήμων και ΕΔΣΝΑ) των βασικών αξόνων ενός νέου, αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ Αττικής. Το κοινωνικά ωφέλιμο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών και δεν μπορεί να αποφασιστεί σε γραφεία και πίσω από κλειστές πόρτες.
Περιγραφή της διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Στο πλαίσιο αυτό να γίνει απολύτως σαφές αν η αναθεώρηση θα γίνει στη βάση μιας νέας μελέτης, που θα παίρνει υπόψη της τους παραπάνω βασικούς άξονες, ή αν θα στηριχτεί στις μελέτες της προηγούμενης διοίκησης του κ. Σγουρού.
Ταχεία αξιολόγηση των πρώτων σχεδίων των δήμων και λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και να εναρμονίζονται με τη λογική της αποκεντρωμένης, ήπιας διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών. Διασφαλίζοντας ότι δε θα εκτραπούν σε μικρογραφίες των φαραωνικών εγκαταστάσεων «ενεργειακής αξιοποίησης», που ακυρώθηκαν.
Αποσαφήνιση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, παράλληλα με τη μεταφορά των πόρων, που προορίζονταν για τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, ώστε να υποστηριχθούν οι αποκεντρωμένες υποδομές και δράσεις. Ανάληψη πρωτοβουλιών, με σκοπό τα κονδύλια αυτά να είναι διαθέσιμα στους δήμους, το συντομότερο δυνατό.
Εκπόνηση δεσμευτικού σχεδίου για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, με το οποίο οφείλουν να προσαρμοστούν  και όλες οι άλλες δράσεις των δήμων, της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ.
Επαναβεβαίωση της δέσμευσης περί μη παραλαβής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι, μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν οι θιασώτες της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Πολλοί από αυτούς, δίνοντάς της το πιο απίθανο περιεχόμενο. Όπως η καινοφανής διατύπωση στελέχους του ΕΔΣΝΑ, για «αποκεντρωμένη διαχείριση σε ένα ποσοστό» που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ωραιοποιημένη εκδοχή του συγκεντρωτικού μοντέλου. Έχοντας συμβάλλει, σαν ΠΡΩΣΥΝΑΤ, στο να μορφοποιηθεί και να αποκτήσει υπόσταση και επιρροή το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης, πιστεύουμε ότι νομιμοποιούμαστε να υποστηρίξουμε πως δεν πρόκειται για ένα «μοντέλο - λάστιχο» και πως δεν προσφέρεται για τη συγκάλυψη των πιο ετερόκλητων επιδιώξεων. Και ας σταματήσουν, επιτέλους, ορισμένοι τα παιχνίδια με τις λέξεις.

17/2/2015



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου