Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΧΥΤΑ Μαυροράχης: Δελτίο Τύπου των "Φίλων της Γης"

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΣΗΡΟΥ  “ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ”

Δ Ε Λ Τ Ι Ο        Τ Υ Π Ο Υ

   Κλείνουμε  επ' αόριστον  το  ΧΥΤΑ  Μαυροράχης  Ν.Θεσσαλονίκης , από  τη  Δευτέρα  16 Φεβρουαρίου, μέχρις ότου  η Πολιτεία αντιληφθεί  τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί  η εγκληματική  και καταστροφική  έως σήμερα  λειτουργία του και  προχωρήσει  σε  ενέργειες επίλυσής τους, για να σταματήσει - επιτέλους - να δηλητηριάζεται  το περιβάλλον και η υγεία  των κατοίκων της  Επαρχίας Λαγκαδά.
   Ο ΧΥΤΑ , εδώ και 7  χρόνια , λειτουργεί με σωρεία παραβιάσεων.
   Ο ΦοΔΣΑ ( Φορέας διαχείρισης απορριμμάτων ) , υπεύθυνος  για  την λειτουργία  του έργου , αποτελούμενος από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και με προέδους - κατά χρονολογική σειρά - τους  Ζουρνά, Γαλαμάτη και Γεράνη , ως διαχειριστής  των χρημάτων  που πληρώνουν οι δημότες  του νομού  Θεσ/νίκης , μέσω των δημοτικών τελών , όχι μόνον  δεν τα χρησιμοποιεί  για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων , αλλά τα σπαταλά για να πληρώνει τα πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί , της  τάξεως  των  500.000  ευρώ , εξ΄ αιτίας  των  παρανομιών  του.
   Συγκεκριμένα :



- Τόνοι  μολυσμένων  διασταλαζόντων  υγρών  από τα σκουπίδια  πέφτουν ανεπεξέργαστα στον περιβάλλοντα χώρο εκτός  ΧΥΤΑ – ενταγμένο στο δίκτυο Natura και προστατευόμενο  από την συνθήκη Ramsar  - και φτάνουν, μέσω του ποταμού  Μπογδάνα , στη λίμνη  Κορώνεια.
- Το βιοαέριο δεν συλλέγεται , αλλά διαχέεται στην ατμόσφαιρα , με φοβερά  επικίνδυνες συνέπειες  στην  υγεία μας , μέσω της  εισπνοής , αλλά  και  με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς , λόγω των ζυμώσεων , κυρίως τους θερινούς μήνες που η δυσοσμία είναι αφόρητη , ιδίως στην  Ασσηρο , επιφέροντας  καταστροφικές  συνέπειες  στα  αγροτικά  προϊόντα  που  παράγονται στον κάμπο του Λαγκαδά και όχι μόνον. Όλοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών αλλά και της πόλης  της Θεσ/νίκης , πρωτίστως της δυτικής , κινδυνεύουν από  τη μόλυνση  του αέρα και του νερού.
- Ο βιολογικός καθαρισμός , τετάρτου βαθμού , δεν λειτουργεί. Σύμφωνα  με δηλώσεις  των υπευθύνων υπαλλήλων , δεν υπάρχουν  υλικά , για γραφειοκρατικούς λόγους  !!!  ( άραγε , τι σημαίνει αυτό ;; ).
- Οι  δύο  πρώτες  κυψέλες ( τάφροι  όπου  εναποτίθενται  τα  σκουπίδια )  Α1 και Α2 ,  που σχεδιάστηκαν με ορίζοντα 25ετίας , όχι μόνον έχουν ήδη κορεστεί πριν κάν περάσει το ένα τρίτο του προβλεπόμενου χρόνου ζωής τους , αλλά  έχουν υποστεί και υπέρβαση χωρητικότητας  κατά 55% !!!   Η επόμενη κυψέλη Α3 λειτουργεί με ειδική τρίμηνη άδεια υπό όρους ( 08/01/15 ), λόγω των κακοτεχνιών που προέκυψαν επειδή  ο ΦοΔΣΑ , αλλάζοντας  την αρχική  μελέτη , αποφάσισε την εκβάθυνση  της  για  να αυξήσει  τη χωρητικότητά της , με αποτέλεσμα  να βρεθεί κατά  την εκσκαφή  αρτεσιανό νερό αλλά και να αλλάξει η κλίση των πρανών της τάφρου, με συνέπεια να μην μπορούν να σταθούν τα απαραίτητα προστατευτικά υλικά, που αποτρέπουν την μόλυνση του εδάφους. Τι θα γίνει όταν παρέλθει το τρίμηνο χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι κακοτεχνίες ;
   Η  κατάσταση  είναι  επιεικώς  δραματική  και  το έγκλημα  που συντελείται  είναι διαρκές  και
κατ΄εξακολούθηση. Εμείς ζητάμε το αυτονόητο, θέλουμε δηλ. να υπάρξει χρονοδιάγραμμα και  να πραγματοποιηθούν τα παρακάτω :
1. Να λειτουργεί σωστά ο βιολογικός καθαρισμός ( λειτουργεί μέχρι σήμερα χωρίς άδεια ).
2. Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή της λιμενοδεξαμενής , που συμπεριλαμβάνεται εδώ και δύο χρόνια στο τεχνικό πρόγραμμα του ΦοΔΣΑ , για να συλλέγονται  τα διασταλάζοντα και  να μην πέφτει σταγόνα επικίνδυνων μολυσματικών υγρών έξω από το ΧΥΤΑ.
3. Να βρεθεί τρόπος συλλογής του βιοαερίου για να μην κινδυνεύσει ή υγεία των κατοίκων του  Νομού Θεσ/νίκης.
4. Να ξεκινήσει η αποκατάσταση της κυψέλης Α3, ελεγχόμενη από ανεξάρτητη αρχή και να  μην ρίχνονται  σκουπίδια  μέχρις  ότου διορθωθεί.
5. Να ολοκληρωθεί άμεσα ο νέος  Περιφερειακός  Σχεδιασμός  με σωστή ιεράρχηση της διαχείρισης των απορριμμάτων , ακολουθώντας  τις  κοινοτικές  οδηγίες , με ορθολογικά κατανεμημένα τα έργα, με διαβούλευση και σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ,  αλλά και  τις ευαισθησίες  των  τοπικών κοινωνιών.
6. Να αναγνωρίσει  η Πολιτεία την υποβάθμιση και την μόλυνση που έχει υποστεί η περιοχή μας όλα αυτά τα χρόνια , από την απαράδεκτα κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ και  να δεσμευτεί ότι  δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων  στο χώρο.
7. Τέλος ,   ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ   ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  Η  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΑΠΟΔΩΣΕΙ  ΕΥΘΥΝΕΣ  ΚΑΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ  διαχρονικά , διότι υπάρχουν φάκελοι με καταγγελίες και μηνύσεις στην εισαγγελία Θεσ/νίκης , με ατράνταχτα στοιχεία  που συνοδεύονται και  από  τα  πρόστιμα  της  Διεύθυνσης  Περιβάλλοντος , αλλά  λιμνάζουν  στα  συρτάρια ,  διαιωνίζοντας  την υπάρχουσα  αρρωστημένη  κατάσταση αυθαιρεσίας και ασυδοσίας  των καλοπληρωμένων υπεύθυνων των Φορέων και των Δημόσιων υπηρεσιών που, αποθρασσυμένοι από την ατιμωρησία, εξακολουθούν  να  ασελγούν  πάνω στην υγεία  των παιδιών μας.
   Ξέρουμε οτι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα, αφού εδώ και  τόσα  χρόνια  δεν υπήρξε καμμία μέριμνα για την σωστή λειτουργία αυτού του έργου , που δημιουργήθηκε για να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων στο Νομό και κατάντησε να διαστρέφει αδιάντροπα την έννοια του αγαθού της δημόσιας υγείας , διερμηνεύοντάς  το αλα καρτ και καταδικάζοντας  την Επαρχία Λαγκαδά σε αργό (;) θάνατο.
   Μπορεί όμως - ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ - να ξεκινήσει η επίλυση τους ΤΩΡΑ.

ΟΙ  ΚΑΤΟΙΚΟΙ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΔΕΝ  ΘΑ  ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ  ΝΑ  ΠΕΣΟΥΝ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ  ΧΥΤΑ  ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ ΜΕΧΡΙ  ΝΑ  ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ
ΔΙΚΑΙΑ  ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΤΟΥΣ.

ΕΙΝΑΙ  ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ
ΑΠ΄ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  ΕΡΓΟ.

ΤΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ  16  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ   ΕΞΩ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου