Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Η κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Μια ακόμη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 από την οργάνωση μας  και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης  με θέμα αυτή  τη φορά  την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων . Εισηγητές ήταν ο δήμαρχος κ. Λαμπάκης που μίλησε για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων,  και  ο Δρ Κώστας Νικολάου καθηγητής- σύμβουλος περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που αναφέρθηκε στην διαχείριση των απορριμμάτων από τους πολίτες για τους πολίτες. Προηγήθηκε εισαγωγική ενημέρωση από την οργάνωση μας   για την έννοια   τους στόχους  και τις προτεραιότητες  της κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων, που μπορεί να γίνει πράξη με την συνεργασία  Δήμου-  τοπικών φορέων - ενεργών πολιτών.
   Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολίτες και εκπρόσωποι οργανώσεων από την Καβάλα, τη Δράμα την Κομοτηνή και την Ορεστιάδα, καθώς και από τους οικισμούς της  Παλαγίας του Αβαντα και τον οικισμό Ποντίων  που είναι οι πλησιέστεροι στον χώρο επεξεργασίας των σκουπιδιών. Αρκετοί από αυτούς πήραν τον λόγο και κατέθεσαν τις απόψεις τους. Τονίσθηκε μεταξύ άλλων ότι σημειώθηκε και σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην  αποπεράτωση των απαραίτητων έργων ,καθώς και στη διάθεση των πιστώσεων που απαιτούνται.
   Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίθηκε από πολλούς η εισήγηση του Κ. Νικολάου  που έκλεισε με τις φράσεις "Η κοινωνική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αποτελεί μηχανισμό ανύψωσης του πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών καλλιεργώντας τη συλλογικότητα, την ηθική και την αξία του «εμείς» σε αντίθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία του ατομισμού του «εγώ» που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με πολιτικές κερδοσκοπικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου".
  Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου  ως άμεσες προτεραιότητες για την εφαρμογή της κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων θέτει
 Α) την ενημέρωση- ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη συμμετοχή , και για την διαλογή των αποβλήτων στην πηγή τους ώστε να εξασφαλίσουμε την περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα και τα οικονομικά οφέλη των πολιτών από  αυτή την διαχείριση.
Β)  Με ευθύνη- πρόσκληση του Δήμου να γίνουν δράσεις κοινωνικής συμμετοχής στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του τοπικού σχεδίου που ήδη εκπόνησε ο Δήμος.


Αλεξανδρούπολη,  7 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου